Czy kawy świeżo palone z polskiej palarni mogą konkurować z marketowymi potentatami? Jak najbardziej, o czym przekonują się rodzimi wytwórcy, odnotowując systematyczny wzrost zainteresowania klientów. Wskazujemy, dlaczego warto wybrać kawę świeżo paloną z polskiej palarni.
Dlaczego kawa świeżo palona z polskiej palarni smakuje lepiej?
Podstawową zaletą zakupu kawy świeżo palonej z polskiej palarni jest minimalizacja czynnika wpływającego na obniżenie świeżości kawy. Ziarna wypalane poza krajem importu z każdym dniem tracą na swojej świeżości, ulatniając cenny aromat. Lokalne prażenie kawy sprawia, że produkt końcowy jest najświeższy – jak tylko może być.
Czy warto wybrać kawy świeżo palone z polskiej palarni?
Kawy świeżo palone z palarni w Polsce nie mają jeszcze tak ogólnoświatowej renomy, jak te pochodzące z Hiszpanii czy Włoch. W wielu aspektach polscy roasterzy dorównują jednak fachowcom z zachodu, sukcesywnie profesjonalizując warsztat. Kawy świeżo palone z polskich palarni mogą zachwycać przede wszystkim świeżością aromatu.
Czym różnią się kawy świeżo palone z polskiej palarni od produktów marketowych?
Głównym wyróżnikiem jest świeżość, która jest handicapem kaw świeżo palonych z polskich palarni. Zaletą jest także bardziej wyrazisty aromat, którego nie da się uzyskać zaparzając dyskontową alternatywę. Cena kaw prażonych lokalnie jest wyższa z uwagi na ręczny proces palenia oraz ograniczony dostęp do produktu końcowego.
Jedna odpowiedź
Polskie palarnie dają radę 🙂
W ostatnim czasie powstało wiele nowych palarni kawy, nic w tym dziwnego skoro kawa świeżo wypalana zyskała taką popularność 🙂