Ceny kawy świeżo palonej są nieco wyższe, niż alternatyw w postaci popularnych kaw dostępnych w marketach. Czy warto dopłacić nieco więcej i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem prawdziwych, starannie prażonych ziaren? Ile kosztuje kawa świeżo palona?
Ile kosztują kawy świeżo palone dobrej jakości?
Zróżnicowanie cenowe kaw świeżo palonych zależy od jakości ziaren, pochodzenia i gramatury opakowania. Do kosztów należy wliczyć cenę transportu i marżę sprzedawcy. Świeżo palone ziarna kawowca kosztują od ok. 30 złotych za 250g, a półkilogramowe opakowania od 50 złotych. Górnych widełek w zasadzie nie ma.
Kawa świeżo palona – ceny prestiżowych odmian
Indonezyjska Kopi Luwak o wysokim stopniu palenia kosztuje od 350 złotych za 250g. Z kolei boliwijska kawa single origin o średnim poziomie prażenia to wydatek ok. 700 zł/kg. Niewielkie, degustacyjne opakowanie kawy świeżo palonej posiada cenę umiarkowaną, która nie zrazi kawosza do jej spróbowania.
Dlaczego cena kawy świeżo palonej jest wyższa, niż zwykłej kawy palonej?
Marketowa kawa sypana to zwykle produkt wątpliwej jakości, który dodatkowo został wypalony dawno temu. Proces transportowania, pakowania i magazynowania w znaczącym stopniu redukuje jej świeżość i aromatyczność. Cena kawy świeżo palonej jest wyższa, ale uzyskujemy wysokojakościowy produkt, z rękojmią nie przyspieszania procesu produkcji syntetycznymi metodami.
Jedna odpowiedź
Odpowiedź na pytanie w temacie – nie istotne ile, zawsze warto kupować świeżo paloną! 🙂